Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dubbelglas-subsidie.nl
Dubbelglas-subsidie.nl

Soorten glasisolatie

Wanneer je je huis van isolerend glas wenst te voorzien, zijn er verschillende mogelijkheden. In tegenstelling tot vroeger, waar woningen standaard van enkel glas werden voorzien, is de norm van tegenwoordig HR++ glas. Er zijn enkele soorten dubbelglas:

1) Dubbelglas

Dubbelglas heeft twee glasplaten waartussen zich droge lucht bevindt. De platen staan dus niet tegen elkaar aan, maar de tussenruimte (spouw) is wel luchtdicht afgesloten. De spouw heeft een isolerende werking. Dit is de eerste echte soort isolatieglas, welke erg populair werd in de jaren ’90.

2) HR glas

HR glas is een verder ontwikkelde moderne variant van dubbelglas, waarbij er zich een laagje edelmetaal gas (bijv. argongas) tussen de glasplaten bevindt. Dit laagje is vrijwel onzichtbaar, maar zorgt ervoor dat de warmte nog beter in huis blijft. De mate van isolatie bepaald de eventuele extra aanduiding + of ++. Hele dure isolatieglazen worden daarom aangeduid met de hoogste label, namelijk HR+++.

3) Voorzetramen

Wanneer het niet mogelijk is om dubbelglas te laten plaatsen (omdat deze te dik is bijvoorbeeld), kun je kiezen voor zogenaamde voorzetramen. Voorzetramen kunnen eventueel aan de voor- of achterkant van de bestaande ramen worden geplaatst. Ook hier is er sprake van een spouw, een tussenruimte die voor een isolerende werking zorgt. Om de warmte in geval van voorzetramen extra goed binnen te houden, worden de voorzetramen veelal voorzien van een warmte-reflecterende coating op het glas.

4) Monumentenglas

Voor monumenten bestaat er speciaal monumentenglas. Dit zijn vrij dunne glasplaten met een isolatiewaarde die ligt tussen dubbel glas en HR++ glas in. Monumentale panden zijn soms qua constructie niet berekend op dubbel glas en daarnaast zijn er de richtlijnen van Monumentenzorg die ervoor zorgen dat dubbelglas plaatsen niet zomaar is toegestaan.

Isolatiewaarden soorten dubbel glas

Een overzicht van de diverse soorten isolatieglas, waarbij geldt dat des te lager de U-waarde des te beter de isolerende werking zal zijn (er gaat dan minder warmte verloren).

Soort U-waarde Kosten per m2
Enkel glas 5,8 €30
Voorzetraam excl. coating 2,8 €95
Voorzetraam incl. coating 2,0 €110
Monumentenglas 3,0 – 1,8 €100 – €150
HR glas 1,8 €65
HR+ glas 1,4 €90
HR++ glas 1,1 €160
HR+++ glas 0,6 €200

Voor meer informatie over de kosten van dubbel glas, ga naar deze pagina.

 

Offertes van glaszetters ontvangen?

Kies voor een erkende glaszetter en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende glaszetters