De website www.dubbelglas-subsidie.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Soorten glasisolatie

Wanneer je je huis van isolerend glas wenst te voorzien, zijn er verschillende mogelijkheden. In tegenstelling tot vroeger, waar woningen standaard van enkel glas werden voorzien, is de norm van tegenwoordig dubbelglas of zelfs HR++ glas. Hieronder worden de meest gebruikelijke soorten glasisolatie besproken.

1. Dubbelglas

Bij dubbelglas zijn er twee glasplaten waartussen zich droge lucht bevindt. De platen staan dus niet tegen elkaar aan, maar de tussenruimte (spouw) is wel luchtdicht afgesloten (groen pijltje op de illustratie). De spouw heeft een isolerende werking. Dit is de eerste echte soort isolatieglas, welke erg populair werd in de jaren ’90.

2. HR glas

HR glas is verder ontwikkeld en is dus een moderne variant van dubbelglas, waarbij er zich een klein laagje edelmetaal gas (bijv. argongas) tussen de glasplaten bevindt (groen pijltje op de illustratie). Dit laagje is vrijwel onzichtbaar, maar zorgt ervoor dat de warmte nog beter in het huis blijft. De mate van isolatie bepaald de eventuele extra aanduiding + of ++. Hele dure isolatieglazen worden daarom aangeduid met de hoogste label, namelijk HR+++.

3. Voorzetramen

Wanneer het niet mogelijk is om dubbelglas te laten plaatsen, kun je kiezen voor zogenaamde voorzetramen. Voorzetramen kunnen eventueel aan de voor- of achterkant van de bestaande ramen worden geplaatst. Ook hier is er sprake van een spouw, een tussenruimte die voor een isolerende werking zorgt. Om de warmte in geval van voorzetramen extra goed binnen te houden, worden de voorzetramen veelal voorzien van een warmte reflecterende coating op het glas.

4. Monumentenglas

Voor monumenten bestaat er het speciale monumentenglas. Dit zijn vrij dunne glasplaten met een isolatiewaarde die ligt tussen enkel glas en HR++ glas. Monumentale panden zijn soms qua constructie niet berekend op dubbel glas en daarnaast zijn er de richtlijnen van Monumentenzorg die ervoor zorgen dat dubbelglas plaatsen niet zomaar is toegestaan.

Isolatieglas? Nieuw dubbelglas? Kom gratis en vrijblijvend in contact met glaszetters in je regio en vergelijk het lokale aanbod. Op deze manier is het mogelijk om te besparen op de kosten die je moet maken. En betaal je nooit te veel voor je opdracht.