Soorten glasisolatie

Wanneer je je huis van isolerend glas wenst te voorzien, zijn er verschillende mogelijkheden. In tegenstelling tot vroeger, waar woningen standaard van enkel glas werden voorzien, is de norm van tegenwoordig HR++ glas.

1. Dubbelglas

Dubbelglas heeft twee glasplaten waartussen zich droge lucht bevindt. De platen staan dus niet tegen elkaar aan, maar de tussenruimte (spouw) is wel luchtdicht afgesloten (groen pijltje op de illustratie). De spouw heeft een isolerende werking. Dit is de eerste echte soort isolatieglas; welke erg populair werd in de jaren '90.

2. HR glas

HR glas is een verder ontwikkelde moderne variant van dubbelglas, waarbij er zich een klein laagje edelmetaal gas (bijv. argongas) tussen de glasplaten bevindt (groen pijltje op de illustratie). Dit laagje is vrijwel onzichtbaar, maar zorgt ervoor dat de warmte nog beter in huis blijft. De mate van isolatie bepaald de eventuele extra aanduiding + of ++. Hele dure isolatieglazen worden daarom aangeduid met de hoogste label, namelijk HR+++.

3. Voorzetramen

Wanneer het niet mogelijk is om dubbelglas te laten plaatsen, kun je kiezen voor zogenaamde voorzetramen. Voorzetramen kunnen eventueel aan de voor- of achterkant van de bestaande ramen worden geplaatst. Ook hier is er sprake van een spouw, een tussenruimte die voor een isolerende werking zorgt. Om de warmte in geval van voorzetramen extra goed binnen te houden, worden de voorzetramen veelal voorzien van een warmte-reflecterende coating op het glas.

4. Monumentenglas

Voor monumenten bestaat er speciaal monumentenglas. Dit zijn vrij dunne glasplaten met een isolatiewaarde die ligt tussen dubbel glas en HR++ glas. Monumentale panden zijn soms qua constructie niet berekend op dubbel glas en daarnaast zijn er de richtlijnen van Monumentenzorg die ervoor zorgen dat dubbelglas plaatsen niet zomaar is toegestaan.

Isolatiewaarden soorten dubbel glas

Een overzicht van de isolatiewaarden van de diverse soorten isolatieglas, waarbij geldt dat des te lager de U-waarde des te beter de isolerende werking zal.

Soort U-waarde Kosten per m2
Enkel glas 5,8 €30 euro
Voorzetraam excl. coating 2,8 €95 euro
Voorzetraam incl. coating 2,0 €110 euro
Monumentenglas 3,0 - 1,8 €100 euro - €150 euro
HR glas 1,8 €65 euro
HR+ glas 1,4 €90 euro
HR++ glas 1,1 €160 euro
HR+++ glas 0,6 €200 euro

Voor meer informatie over de kosten van dubbel glas, ga naar deze pagina.

Wat kost dubbel glas met/zonder subsidie?

Vraag gratis offertes op bij glaszetters in jouw regio en vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparing op je energienota te krijgen. Gratis en vrijblijvend!