Aandachtspunten glasisolatie

Wanneer je besluit jouw woning van isolatieglas te voorzien, zijn er nog enkele aandachtspunten om in ogenschouw te nemen.

Subsidie en BTW

Sinds enkele jaren geldt isolatieglas als isolatiemateriaal, wat betekent dat de arbeidskosten voor het plaatsen van het glas in het 9%-tarief vallen. Jouw woning dient echter minimaal 2 jaar oud te zijn om in aanmerking te komen voor deze BTW-regeling.

Voor het plaatsen van isolatieglas zijn er in Nederland soms subsidieregelingen. Denk aan: je kunt subsidie aanvragen voor het inwinnen van advies als het gaat om isolerend glas, mits je dit bij een gecertificeerd adviesbureau doet. Wanneer jouw woning door dubbelglas een zogenaamde labelsprong weet te maken en daardoor zuiniger in energieverbruik wordt, kun je aanspraak maken op een (lokale) subsidie. Voorts verdient het de aanbeveling te informeren of er provinciale dan wel gemeentelijke subsidies van toepassing zijn.

Tips isolatie van enkel glas verbeteren

Er zijn situaties denkbaar waar het nog niet mogelijk is om enkel glas te vervangen (bijvoorbeeld als het erg duur is om de kozijnen te vervangen of dit simpelweg niet kan zonder schade aan een monumentaal pand te veroorzaken). In dat geval kun je het volgende doen:

  • Wanneer je dikke gordijnen voor jouw raam hebt hangen, zal de isolerende werking in de buurt komen met die van dubbel glas. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet de verwarming raken of er zelfs overheen hangen, aangezien de meeste warmte jouw woning dan juist niet zal bereiken.
  • Je kunt ook kiezen voor een voorzetraam als je geen aanpassingen aan het kozijn kunt doen (en ook het vervangen van het kozijn niet mogelijk is). Zie pagina soorten isolatieglas.
  • Het is verder belangrijk dat de ventilatieroosters van jouw ramen altijd open staan. Je zou kunnen denken dat hierdoor de isolatiewerking verloren gaat, maar niets is minder waar. Voor jouw gezondheid en die van de bewoners is het van groot belang de woning continue van verse lucht te voorzien.

Wat kost dubbel glas met/zonder subsidie?

Vraag gratis offertes op bij glaszetters in jouw regio en vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparing op je energienota te krijgen. Gratis en vrijblijvend!